Vihdoinkin sain tämän valmiiksi. Anteeksi. Seuraavaksi vuorossa on ainakin listan mukaan mättu, joten onnea urakkaan :)

Osa on varsin piskuinen näin pitkän odottelun jälkeen, mutta ainakin pääsette äänestämään.

Kiitos ja anteeksi, Yun kuittaa!


***Mäntyniemien taloudessa puhalsivat muutosten tuulet. Aatos oli ryhtynyt tuottajaksi, mikä oli pienentänyt palkkapussia, mutta tehnyt työajoista säännöllisemmät. Enää hänen ei tarvinnut viettää kahta vuorokautta peräkkäin harjoitellen vuorosanoja.

 
Vaikka hän oli jo hyväksytty osa naapurustoa, jotkut älypäät kävivät ryöstämässä hänen aamulehtensä vain kiusatakseen.
"Painu takaisin kotiplaneetallesi, friikki!" eräskin pappa huusi lehteä viedessään.


 
Karen oli luopunut työpaikastaan kokonaan. Mäntyniemien tulot olivat niin vakaita, että Karen saattoi ryhtyä vapaaksi taiteilijaksi ja viettää päivänsä maalaten. Vielä ei hänen taulujaan oltu ostettu, mutta Karen luotti kykyihinsä.

 
Lapset, tai siis teinit, olivat hekin muuttuneet. Liina oli kyllästynyt sovinnaiseen lukutoukkaimagoonsa. Siksi hän urheili ahkerasti näyttääkseen samalta kuin koulun suositut tytöt.

 
Liina oli onnistunut saamaan jo uusia kavereita uuden harrastuksensa ansiosta. Tosin nämäkään ystävät eivät olleet niitä koulun suosittuja tyyppejä, vaan terveyttään ylläpitääkseen urheilevia kilttejä tyttöjä ja poikia.


 
Kuitenkin Liinan blogi oli tuonut hänelle positiivista huomiota myös koulun "kuninkaallisten" keskuudessa. Kerran hänen tekstiään oli jopa lainattu tanssiaiskuningattaren blogissa - tosin ilman mainintaa Liinasta.

 
Yhä hän jaksoi myydä mehua pihakojussaan, mutta se tuntui hänestä lapselliselta. Ohi kulkevat alakoululaiset osoittelivat ja naureskelivat, ja asiakaskunta oli supistunut läheisen vanhainkodin asukkaisiin.

 
Jos Liinan ylpeys olisi antanut periksi, hänen olisi tarvinnut vain lyöttäytyä pikkusiskonsa ystäväpiiriin ja hänen nimensä olisi ollut kaikkien huulilla. Kaisa oli nimittäin sievänä ja puheliaana tyttönä opiskelijoiden suosiossa.

 
Suosio ei ollut kuitenkaan tehnyt hänestä ylimielistä nirppanokkaa. Hän joutui kuitenkin syynäämään lähipiirinsä tarkkaan, sillä joukossa oli pyrkyreitä, joita ei kiinnostanut ystävyys, vaan suosiossa paistattelu.

 
Taas Rebekka haluaa Lärvikirja-kaverikseni, Kaisa päivitteli päivitellessään profiiliaan. Eikö hän ymmärrä kerrasta? Tai edes kolmesta.
Kaisa Mäntyniemi -faniryhmässä oli useampi sata jäsentä. Kaisasta se oli melkein karmivaa, mutta samalla hän oli imarreltu.

 
Sami oli edelleen omissa oloissaan viihtyvä fiksu poika. Hän teki kiltisti läksyjään ja luki ylimääräistäkin, mikä piti hänen todistuksensa keskiarvon lähellä kymppiä. Ahkera lukeminen kuitenkin rajoitti hänen sosiaalista elämäänsä.

 
Joskus läksyjä tehdessään hän eksyi unelmoimaan isosiskonsa Liinan ystävästä Jessistä, joka oli lähtenyt opiskelemaan toiselle paikkakunnalle. Sami ei ollut kertonut Jessille hellistä tunteistaan, ja nyt saattoi olla jo liian myöhäistä.

 
Eräänä iltana koko perhe oli kokoontunut illallispöytään. Kaikki sujui tavallisesti, kunnes Karen valitsi puheenaiheen, joka sai muun perheen punastumaan ja yskimään ruokaansa pitkin pöytää.
"Lapset, milloinkas saamme nähdä tyttö- tai poikaystäviä täällä?"

 
"Kulta, lapsethan ovat aika nuoria", Aatos mutisi punehtuen.
"Äiti, eikö se ole meidän oma asiamme?" Liina yskähti.
"Toisin heti näytille, jos löytäisin jonkun sopivan", Kaisa ilmoitti topakasti. Sami tyytyi siirtelemään perunamuussiklimppiä lautasellaan.

 
"Herran pieksut!" Karen puuskahti. "Ette enää mitään lapsia ole! On aivan luonnollista kiinnostua vastakkaisesta sukupuolesta. Tai sitten samasta!"
Kukaan muu ei sanonut mitään.

 
"No aiotteko hankkia töitä?" Karen kysyi. "Se ainakin olisi hyvää ajanvietettä."
"Ihan totta, äiti", Liina totesi. "Voisin kai katsoa läpi avoimet työpaikat."
"Minua ei kiinnosta työ", Kaisa sanoi. "Mutta otan haasteen vastaan, ja esittelen teille poikaystävän. Antakaa minulle viikko aikaa."
 

 
Aatosta puistatti, mutta hän onnistui silti sanomaan: "Kuulkaas lapset. Olemme äidin kanssa miettineet, että lähetämme teidät yliopistoon. Meillä olisi varaa lähettää yksi teistä jopa ulkomaille. Mutta vain yksi. Teemme valintamme seuraavien kuukausien aikana. Joten olkaa kiltisti."

 
Lapset katsoivat totisina isäänsä. Kaikki halusivat lisärahan, jolla pääsisi ulkomaiseen huippuyliopistoon. Nyt pitäisi vaan tehdä ahkerasti töitä!


 
Liina aloitti työpaikan etsinnällä. Hän selasi usean sivuston läpi ja päätyi lopulta hakemaan paikkaa huoltoasema-apulaisena. Hakijoita oli useita, mutta Liina onnistui vakuuttamaan työnantajan ja sai paikan.

 
Työ oli vaativaa, mutta palkitsevaa. Nyt Liinalle ei jäänyt paljoa aikaa treenata, olihan hänen tehtävä läksytkin. Hän kuitenkin uskoi, että vanhemmat arvostaisivat työntekoa enemmän kuin urheilullisuutta.

 
Kaisakin luki kokeisiin entistä ahkerammin, mutta hän viihtyi silti paremmin kaveriensa seurassa. Ja olihan hänen hankittava poikaystävä viikon kuluessa!

 
Sopivasti Samilla oli söpö ystävä. Oli kuitenkin yllätys, että suosiossa paistatteleva tyttö päätyi yhteen Taavin kaltaisen taviksen kanssa. Kaisakin oli yllättynyt, sillä kulissiksi suunniteltu suhde alkoi syventyä.

 
Yhtä yllättävästi myös Samilla oli onnea rakkausrintamalla. Liina oli kutsunut Jessi-ystävänsä yökylään, ja Sami oli rohkaistunut kertomaan tunteistaan. Nyt tai ei koskaan, hän oli ajatellut ja ottanut riskin.

 
Jessi ei tunnustanut roihuavaa rakkautta, mutta suostui kuitenkin lähtemään ulos Samin kanssa. Ilmeisesti treffit eivät menneet täysin mönkään, sillä pari alkoi pitää yhteyttä Lärvikirjan avulla sen jälkeen kun Jessi palasi opiskelupaikkakunnalleen.


 
Romanttisissa tunnelmissa olivat myös perheen vanhemmat. Karen ja Aatos juhlistivat hääpäiväänsä ravintolaillallisella.
"Kulta, oletko miettinyt valintaa?" Aatos kysyi. "Kuka lapsista ansaitsee lisärahan?"


 
"Olen miettinyt", Karen vastasi. "Mutta ei mietitä sitä nyt. Mietitään kaikkea sitä hyvää, jota meillä on ollut, on nyt ja tulee olemaan."
"Kyllä, rakas", Aatos sanoi tottelevaisesti. "Otammeko jälkiruokaa?"


 
Kermakaramellitorttuja odotellessaan he miettivät aikaa, jolloin he eivät olleet tienneet toistensa tunteista. He puhuivat lapsistaan, vaikeista ajoista, niistä selviämisestä ja kaikesta paitsi siitä, kuka lapsista saisi lisärahan opintoja varten.

 
Koska työt sujuivat hyvin ja Liina sai valita mieluisia työvuoroja, aikaa jäi muuhunkin. Niinpä hänkin päätti kokeilla onneaan romantiikan saralla. Eräänä sunnuntaiaamuna hän aloitti keskustelun lehdenjakajan kanssa.
 

 
Juttelu ei kuitenkaan ottanut sujuakseen.
"Minulla on kiire", Matias-niminen lehdenjakaja valitteli. "Eli pitäisi mennä."
"Et nyt jätä minua tähän noin vain!" Liina sanoi vaativasti.

 
Matias katsoi tyttöä pelokkaasti. "Hy-hyvä on. Minulla on nyt oikeasti töitä. Nähdäänkö vaikka iltapäivällä niin puhutaan lisää?"
"Sovittu!" Liina sanoi voitonriemuisesti. "Tavataan tässä kello kahdelta!"
 

 
Sitten koitti odotettu ilta. Aatos ja Karen aikoivat viimein kertoa, kuka lapsista ansaitsi lisärahan yliopistoa varten. He olivat yhdessä valmistaneet juhlavan aterian. He olivat pukeutuneet parhaimpiinsa ja pyytäneet lapsiaan tekemään samoin.

 
Koko perhe oli istuutunut ruokasalin pöydän ääreen. Nuoret katsoivat vanhempiaan levottomina.
"No niin, kertokaa!" Kaisa kiljahti. "Emme jaksa enää odottaa!"

 
Aatos vilkaisi vaimoaan, joka hymyili ja nyökkäsi rauhallisesti. Hän rykäisi ja sanoi sitten: "Olemme päättäneet antaa lisärahan..."
 
 
***
 
Ja lisärahan saa siis se, joka voittaa perijä-äänestyksen ;)
Ja saatte tietty äänestää pelkän ulkonäön, luonteen tai tavoitteen perusteella. Itse määräätte kriteerinne hyvälle perijälle. Eli lisärahajutusta ei tarvitse välittää ;D
 
Äänestys löytyy Radolasta, ja vain rekisteröityneet käyttäjät voivat äänestää. Äänestys on voimassa kaksi viikkoa tästä eteenpäin ;)

ÄÄNESTYS! Voimassa 11.8. asti!
 
 
 
 
***